Nadat de eerste drie wedstrijden voor ons als MD1-Elftal eenvoudig werden gewonnen

met bijna dertig gescoorde doelpunten terwijl we in deze drie duels niet eens voluit gingen en niet altijd even geconcentreerd speelden, hebben we besloten om meer tegenstand, uitdaging en ontwikkeling te zoeken in een andere poule. Aangezien er in de sterkere Fries/Drentse meiden-pupillen-poule geen plaats meer voor ons was en datzelfde ook gold voor de 2e-klasse MC, hebben we na overleg besloten om in de 1e-klasse MC te gaan spelen. Het zegt natuurlijk wel iets over de ambitie van onze talentvolle meiden dat we, in plaats van voor een vrijwel zeker 2e kampioenschap dit seizoen bij de MD’s te gaan, de speelsters ervoor kiezen om tussentijds in te stappen in de 1e klasse bij de meiden-junioren. Best een gedurfde stap, maar uiteraard heel positief dat iedereen hier zo in staat.

Het toeval wil dat alleen in de poule van Gorecht MC1 nog een plaats voor ons beschikbaar was en dat de meiden meteen hun eerste officiële MC-wedstrijd tegen onze eigen MC1 speelden op 7 april. En wat een prachtig duel werd dit op deze woensdagavond op het hoofdveld. Waar velen vooraf misschien verwachtten dat MC1 een maatje te groot zou zijn voor onze ‘MD-MC3-meiden’ ontspon zich een boeiende strijd tot het eindsignaal. Na een 2-1 ruststand voor MC1 leek Marieke de wedstrijd vlak na rust op slot te gooien maar de strafschop ging over. Met een geweldige dosis inzet waarin we vochten voor elke grasspriet maakten we terecht de 2-2 en een gelijkspel was op basis van onze strijdlust eigenlijk ook wel verdiend geweest. Vier minuten voor tijd maakte MC1 alsnog de 3-2, enerzijds waren we teleurgesteld maar wat hadden de meiden sterk gespeeld. We hebben laten zien dat we niet alleen een aardig potje kunnen voetballen, maar ook strijd kunnen leveren, als elftal geconcentreerd kunnen spelen en een prima teamspirit hebben.

Ons 2e duel was op 19 april in Drogeham, waar al om 08.59u werd afgetrapt.  Het werd een wedstrijd met een bijzonder scoreverloop. Al binnen 2 minuten scoorde Francisca op keurige wijze de 0-1, niet veel later gevolgd door de 0-2, een betere start konden we ons niet bedenken. We voetbalden goed, bouwden de voorsprong knap uit en gingen met een overtuigende 0-4 ruststand aan de thee en leek onze eerste MC-overwinning binnen handbereik. Hoe anders zou het lopen.  We hadden de 2e helft de tegenpartij onderschat en meteen vanaf de aftrap was de bedoeling van de Friezinnen duidelijk (daar was in de pauze duidelijk het e.e.a. besproken): bijna was het binnen twintig seconden 1-4 geweest. We leken verrast door een ‘ander’ Drogeham; ze schakelden een versnelling hoger, waren feller en brutaler in de duels en we lieten ons af en toe de kaas van het brood eten. Dit waren we dit seizoen uiteraard niet gewend.  De rood-gelen kwamen helemaal terug in de wedstrijd, met uiteindelijk een 5-5 eindstand tot gevolg op het scorebord. Overigens hadden we best zelf alsnog de wedstrijd naar ons kunnen toetrekken met vijf prima mogelijkheden (waaronder echt een paar honderd procent kansen) in de 2e helft, maar werd het niet meer dan een gelijkspel voor ons. Maar dit is wel waarvoor we gekozen hebben: tegenstand en ontwikkeling zoeken tegen fysiek sterke meiden. Een in meerdere opzichten leerzame wedstrijd waar we ons voordeel mee zullen doen.

Op 24 april speelden we uit tegen Roden MC1. Mede door meerdere lichte blessures waren we met 15 speelsters afgereisd naar Roden. De eerste helft ging moeizaam tegen de wit-zwarten die voor bijna de helft uit MD-meiden bestaan dus fysiek waren de teams goed aan elkaar gewaagd. Door een prima afstandsschot gingen de teams pauzeren met een 1-0 ruststand. Na de rust stonden we positioneel veel beter, waren we feller, speelden de linies veel korter op elkaar en zetten we eerder en overtuigender druk naar voren. We hadden aanvankelijk nog pech in de afwerking (paal en lat) en redde de keepster van Roden een paar keer goed maar maakten we verdiend de gelijkmaker en gingen we vervolgens natuurlijk vol door voor de drie punten .  Die kwam er ook (1-2 zo’n 10 minuten voor tijd) en daarmee behaalden we onze eerste MC-overwinning. Knap gedaan meiden en op basis van de eerste drie wedstrijden kun je concluderen dat onze MD-meiden zich meer dan prima staande houden in de 1e klasse MC. Wel is het duidelijk hele andere koek dan in de MD-competitie waarin we af en toe konden ‘freewheelen’ naar ruime overwinningen, nu is het elke wedstrijd 70 minuten vol aan de bak en kunnen we veel leren. Nu hebben we eerst een paar weken rust voor een drukke periode in de tweede helft mei (met 2 duels in de week), te beginnen met een ‘thuisduel’ op 10 mei tegen Gorecht MC1 waar we weer hopen op net zo’n spannende partij als enkele weken geleden. Dan zou het mooi zijn wanneer alle geblesseerden weer terug zijn en we de laatste zes weken van het seizoen met alle speelsters kunnen spelen.

Martin Woltman, trainer/coach MC3

martinwoltman