Zaterdag 1 april 2017, SIOS – Gorecht MO13-1: 1-5

Op een heerlijke, frisse lentemorgen stond vandaag een uitwedstrijd tegen SIOS op het programma, net als Holwerd een najaarskampioen en vóór de wedstrijd de ploeg op de tweede plaats in de poule.

Op een bedauwd grasveld in volstrekte windstilte werd afgetrapt en Gorecht had al snel een voorsprong te pakken. Na een mooie, maar zo zal nog blijken, zeldzame tikkie-takka-aanval via Meike, Carlijn en Sol zorgde Eva voor de 0-1. Want daarmee hadden we het mooie voetbal voor de eerste helft wel gehad. De boel verzandde in lelijk kluitjesvoetbal, ongerichte hoge ballen en heel veel rare stuiters op het, laten we maar zeggen, echte grasveld. Een mooi schot van Carlijn werd nog gekraakt in de verdediging, maar ook de verdediging van Gorecht moest aan de bak. Isis, Carlijn en Mayte veroveren in gezamenlijkheid de bal en Nienke en Kim moeten regelmatig ingrijpen en doen dat door mooi voor hun meisje te komen. De laatste fase van de eerste helft knapt het spel weer wat op en dan drukt Renske haar stempel op de wedstrijd. Eerst raakt ze nog de paal, dan weet de keepster redding te brengen, maar drie maal is ook in Sauwerd scheepsrecht, want op slag van rust verdubbelt Renske de marge (0-2).

Na rust weet Gorecht eerst verder uit te lopen (0-3 door Verena na een mooie voorzet / assist van Isis vanaf de achterlijn), maar dan breekt de goede spits van SIOS met veel doorzettingsvermogen door de defensie heen en weet keepster Meike te verschalken (1-3). Gorecht probeert het mooie voetbal te vinden maar het lukt maar moeizaam. Zijn de meiden niet fel genoeg? Of juist niet koel genoeg in balbezit? De meningen langs de lijn zijn verdeeld, maar illustratief voor het hotse-knots-begonia-voetbal is dat halverwege de tweede helft SIOS (dat dan weer wel) een bal zo hard en hoog wegschiet dat een tak in een boom sneuvelt en de bal ver weg in een sloot op het Hogeland verdwijnt… De laatste wapenfeiten: Noor voorkomt achterin een doelpunt, Carlijn geeft een bloedmooie assist op Eva voor de 1-4 en de 1-5 is een half eigen doelpunt van SIOS uit een verkeerd behandelde voorzet (ik weet niet van wie).

Drie punten in de pocket, vijf punten los op nummer 2 (nu Buitenpost), dus op zich no worries, maar voor een succesvol bekervervolg mag het niveau wel weer wat omhoog. Gorecht heeft in de beker FC Meppel geloot en in de andere halve finale zitten de toppers MSC, ook uit Meppel, en het welbekende Anjum dat inmiddels bij de MO15 (!) aan kop staat.

En dan voor het toetje van vandaag: het bezoek van Rocky aan de Koepel (nee, niet Sylvester, maar Roxanne, de straatvoetbalster, annex goede-doelen-heldin bekend van TV). Meike, Sol en Eva waagden zich in de pannakooi, kregen van Rocky en co menig panna om de oren, maar genoten ervan. Meike kreeg al snel de eretitel “mini-Rocky” en het hooghouden van Sol, Eva en Meike met de vader van Rocky naast de pannakooi was al bijna net zo spectaculair als de acties in de kooi zelf. Van een rasechte Amsterdamse straatvoetballer kregen Meike en Sol nog uitleg over coole trics en pas toen de regen losbarstte was deze lange voetbaldag voorbij.  Meike en Sol gaan proberen om bij Rocky in een team te komen om het op te nemen tegen een ploeg van rapper YES-R (zie www.laleague.com). Wie weet wat dat nog allemaal op gaat leveren!

Bart Arentz