SC Franeker MC 1 – Gorecht MC 1 :  1 – 2  (0 – 0 )

De meiden van Gorecht MC1 waren geplaatst voor de kwartfinale van de noordelijke beker en hadden geloot tegen een tegenstander van veel verder weg dan te doen gebruikelijk. Helemaal naar Franeker. De wedstrijdsecretaris van Franeker had zich gelukkig zeer bereidwillig verklaard en veel moeite getroost om deze wedstrijd op een mooi tijdstip te laten plaatsvinden in conclaaf met de KNVB. (aanvankelijk stond de aanvang nl  op 09:00 uur) Op deze mooie zonnige dag koersten onze meiden derhalve met een aardige serie volgelingen naar het verre Friese land om de strijd met Franeker aan te vangen. Een tegenstander waar we niets van wisten en een beetje internetten en “goegelen” deed vermoeden dat ze waarschijnlijk gelijkwaardig zouden zijn.

Om 12.15 uur werd er afgetrapt op een mooi kunstgrasveld op een alleraardigst midden in het stadje gelegen sportcomplex. Wel een complex waar men kennelijk ook aan het lokaal bekende “fierljeppen” doet, want de sloten rondom het intrapveldje waren dusdanig breed dat enkele Gorecht begeleiders enige moeite hadden om een verdwaalde voetbal voor onze club te behouden (zie foto’s).

Voorafgaand aan de wedstrijd werden er vaantjes uitgewisseld door de aanvoerders, want het leek warempel op een soort van interland. Het vaantje van SC Franeker is inmiddels te bewonderen in het clubhuis van de VV Gorecht. Eigenlijk is dit een leuk gebruik dat te zeer in onbruik is geraakt.

Franeker -_MC1___6 Franeker -_MC1___1

Het werd zoals verwacht een spannende wedstrijd en onze meiden moesten echt tot het uiterste gaan.

De tactiek van Franeker bleek al snel te draaien op het aanspelen van spits “Kirsten”, die dan kennelijk het karwei voor Franeker moest opknappen. Dat viel voor Franeker een beetje tegen want juist ons centrale duo achterin (Charlotte en Marieke) is uitstekend ingespeeld om elke spits uit te schakelen. Het grootste gedeelte van de eerste helft dicteerde Gorecht dan ook de wedstrijd maar de weinige kansen die werden afgedwongen gingen er niet in. Onze uitstekend keepende en attente Margot behoefde slechts 1 schot te keren (let wel ; een prima redding op een strak ingeschoten vrije trap). Maar ja ; het was nog wel NUL – NUL.

Franeker -_MC1___2 Franeker -_MC1___5

Het kwam dus aan op de 2e helft; je wilt winnen want speculeren op penalties bij zo’n bekerwedstrijd is altijd een loterij. Toen gebeurde wat gevreesd werd. De spits van Franeker brak toch een keer door en scoorde beheerst.  Potverdorie : 1 – 0 achter .

Meteen kon je merken dat Gorecht er even doorheen zat en voor velen leek het pleit al beslecht. Maar niet voor coach Marcel, want die regelde nog wat wissels en spoorde de meiden nog een keer extra aan en zowaar kreeg Gorecht weer de overhand. De verdediging stond als een huis met Irene en Carla (echt heel goed ingevallen vanuit MC2  ; klasse!) als backs. Yvette en Luca vochten als leeuwen zich steeds naar balbezit op het middenveld, waar Iris zoals altijd rustig probeerde de aanvallen op te zetten. Het publiek zinderde in de Friese zon van spanning. En daar kwam dan toch de verdiende gelijkmaker: uit een combinatie door het midden wist Nynke Ilse aan te spelen en hoewel die eigenlijk wat te zwak inschoot zat er zoveel effect aan de bal dat die onder de verbaasde blik van de Friese keepster het doel in tolde. 1 – 1. De kansen waren weer gelijk.

Gorecht bleef meteen druk zetten en overrompelde daar Franeker even mee. Een vrije trap van rechts werd door Marieke fantastisch voorgegeven en vervolgens ook heel knap ingekopt door Ilse  ; 1 –2. Echt een hele mooie goal “uit het boekje” .  Zo vaak scoren de meiden niet met het hoofd, maar Ilse hield het koppie erbij.

Franeker -_MC1___3 Franeker -_MC1___4

Daarna volgde nog een wat nerveuze periode waarin Gorecht overeind probeerde te blijven en Franeker met de moed der wanhoop nog de gelijkmaker zocht. De winst kwam echter niet meer in gevaar. De scheidsrechter voegde nog een lange blessuretijd toe maar Franeker was niet meer bij machte om een kans af te dwingen. Een uitstekende en verdiende overwinning voor Gorecht MC1 ; op naar de halve finale !!!

Met dank aan de prima ontvangst bij de SC Franeker, met een leuke en sportieve wedstrijd onderling.

Na een welverdiende Mc Donalds ijs ergens bij Leeuwarden op de weg terug was het voor onze meiden tijd om languit op de bank van deze overwinning te genieten

Frans

fransschimdt