De weersomstandigheden waren zaterdag ideaal voor een mooie pot voetbal. Onder toeziend oog van een redelijke aantal supporters van beide ploegen, begon de jacht op de 3 punten. Scheidsrechter van dienst was vandaag Feije van der Wal. Bij tegenstander NEC stond voormalig Gorecht keeper Jelmer Kiewiet onder de lat. NEC won vorige week zaterdag met 1-3 van Elim en Gorecht moest de 3 punten aan Meppel laten. Dus was het zaak voor de manen van Hans van der Ploeg om nu wel punten te scoren, om niet gelijk al achterop te geraken bij de concurrenten.

Verslag en foto's: Henk Vrieling

Rond de 18e minuut voor het eerst een beetje gevaar voor het NEC doel, door afstand schoten van de voorwaartsen van Gorecht. Verder kabbelt het spel rustig heen en weer en gebeurt er niet zoveel. In de 32e minuut wordt een uitstekende vrije trap voor Gorecht ingeschoten door middenvelder Sven Hazewinkel. Keeper Jelmer Kiewiet pareert met een uiterste krachtinspanning de bal en ransel de bal buiten de palen. De zwart-witten, vandaag overig in het rood, hebben een licht veldoverwicht. Maar dit leidt nog niet tot de broodnodige doelpunten. Vlak voor de rust gaat een schot van een Gorecht speler op het doel van NEC net naast i.p.v. in het doel. Keeper Kiewiet heeft de handen al warm en het doel nog schoon. Vooral dit laatste geldt ook voor Willem Bouwkamp, de doelman van Gorecht. Zo breekt de rust aan met de brilstand en moeten beide trainers aan de slag om de wedstrijd in hun voordeel te laten kantelen.

Wellicht moet Gorecht in de 2e helft vanuit het middenveld de druk iets meer opvoeren en de vandaag niet zo sterk spelende Delfzijlsters eerder storen in de opbouw. Zo rond de 54e minuut krijgt Gorecht opnieuw een vrije trap in de buurt van de zestien meter van NEC, wegens het onderuithalen van een van de Gorecht spitsen. De knap ingeschoten bal wordt wederom gepareerd door doelman Kiewiet. Gaat hij vandaag Gorecht afhouden van het maken van doelpunten? Het wordt tijd voor de 0-1, want anders gaat de aloude voetbalregel op: als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wellicht Wel. Gorecht krijgt steeds meer grip op de wedstrijd en NEC komt sporadisch gevaarlijk voor het Gorecht doel, maar blijft loeren op dat ene kansje en wellicht die ene goal. De wedstrijd is inmiddels aanbeland in de 62e minuut als Sam Niewold, na weer een snelle uitval van Gorecht, op het doel van NEC vuurt, maar de bal rakelings naast ziet gaan. De supporters van Gorecht worden al wat ongeduldig. Dit moet vandaag toch lukken tegen een niet zo geweldig spelende tegenstander. Sven Hazewinkel van Gorecht loopt nog tegen een gele kaart aan wegens een overtreding op het middenveld. Niet veel later krijgt Gorecht een strafschop wegens het neerleggen binnen de 16 van spits Bob Poorta. Menig toeschouwer en spelers van NEC zijde waren het hier niet mee eens en baalden hier stevig van. Aanvoerder Thijs Hekman, gelukkig weer van de partij vandaag, benutte de strafschop feilloos en zette Gorecht op een dik verdiende 0-1 voorsprong. Even daarna kreeg een NEC speler ook nog een gele kaart voor de neus getoverd, voor een overtreding op Poorta. De scheidsrechter moet nu erg opletten, want het wordt allemaal wat onvriendelijker in het veld. De volgende gele kaart is voor Poorta van Gorecht die na het fluitsignaal van de scheidsrechter de bal nog buiten het veld schiet. Weer zo'n onnodige kaart, die later in de competitie misschien weer een vervelende schorsing oplevert. Gorecht probeert door te drukken en wil de 0-2 forceren om daarmede de wedstrijd definitief op slot te gooien. NEC wankelt, maar houdt de schade voorlopig nog beperkt en blijft loeren op de counter. Bart Steenbergen komt in een snelle aanval eruit en gaat alleen op de keeper af en scoort net niet. Even later in de 78e minuut, weer een prima Gorecht aanval en nu valt wel de 0-2 binnen door een prachtige actie van Sam Niewold. Inmiddels is voor Gorecht Michel Koopman binnen de lijnen gekomen voor Bob Poorta. Edwin Hodzic van NEC is de volgende speler die met geel in het boekje komt van scheidsrechter van der Wal, wegens een vervelende overtreding. In de 87e minuut komt voor Gorecht Rick Bruns binnen de lijnen voor doelpuntenmaker Sam Niewold. De mannen van trainer Marshal Pourier zijn nu de weg helemaal kwijt en Gorecht scoort via een vlot lopende aanval tussen Bart Steenbergen en invaller Michel Koopman ook nog de 0-3. Laatstgenoemde speler rond uitstekend af en kan Steenbergen bedanken voor de goede eindpass. De overwinning is nu wel definitief binnen. De gele kaarten en zelf de rode kaart zijn echter nog niet opgeborgen, want de eerdergenoemde Edwin Hodzic maakt nog een smerige overtreding op Gorecht speler Sander Nooi. De scheidsrechter beloont dit voorval met zijn tweede gele kaart en dus rood. Sander Nooi verlaat al strompelend het speelveld. Even later klinkt het eindsignaal van de goed leidende scheidsrechter van der Wal.

Al met al een dik verdiende overwinning, al duurde het wel even voordat dat tot uitdrukking kwam op het scorebord. Volgende week zaterdag de thuiswedstrijd tegen Elim. U kunt hier hopelijk weer live getuige van zijn op het mooie sportpark De Koepel in Haren. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.