Afgelopen zaterdag stond er voor F2 weer een bekerwedstrijd op het programma.

Tegenstander was SJO NEC F3 uit Delfzijl. Deze ploeg kwam op bezoek in Haren. Vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat F2 te maken had met een sterke tegenstander. Het werd weer eens heel duidelijk dat de gemiddelde lengte van de spelers niets zegt over de kwaliteit van het team! Vooraf waren enkele Gorechtspelers opgetogen over het feit dat de spelers van de tegenstander niet zo groot waren; dat zou een makkie worden… niets was minder waar! De gasten uit Delfzijl bleken, net als Gorecht zelf trouwens, een goed op elkaar ingespeeld team te zijn die af en toe heel mooi voetbal lieten zien. Er werd goed overgespeeld en de eerste paar minuten van de wedstrijd kwam Gorecht er amper aan te pas. Gelukkig bleven de verdedigers Luuk en Lucas steeds goed opletten en zorgden zij ervoor dat NEC niet te dicht bij het doel in de buurt kwam. Gorecht werd iets sterker en op een gegeven moment kreeg Boaz de bal. Hij zag Stijn vrijstaan en speelde de bal naar hem toe. Stijn bleef vervolgens heel kalm en wist, ondanks twee verdedigers die het hem moeilijk probeerden te maken, de bal in de linkerhoek van het vijandelijke doel te schuiven. Dit doelpunt betekende overigens het honderdste doelpunt van F2 dit seizoen; voor de beide leiders reden om na de wedstrijd op chips te trakteren.

In de rust vertelde coach Elmar dat het heel goed ging, maar dat de spelers goed op moesten blijven letten en goed hun positie moesten houden. We stonden weliswaar voor, maar hadden nog lang niet gewonnen!

Dat bleek ook wel toen NEC vrij vlot na de rust op 1-1 kwam. Beide ploegen kregen goede kansen en ook aan de zijlijn voelden de weer massaal opgekomen fans de spanning.

Zo’n vijf minuten voor het einde van de wedstrijd werd er een overtreding gemaakt door NEC en dat leverde een vrije trap op zo’n beetje aan de linkerzijlijn, ter hoogte van het strafschopgebied. Joas schoot de bal prachtig over alles en iedereen heen in de verste hoek van het doel: 2-1! De vreugde was helaas van korte duur, want even later wist ook NEC voor de tweede keer het net te vinden. Gorecht kreeg vervolgens in de laatste minuut nog een geweldige kans, maar het mocht niet zo zijn.  De scheidsrechter floot voor het einde van de wedstrijd en  dat betekende: strafschoppen!

Mooi om te zien hoe de jongens van Gorecht als team de strafschoppenserie beleefden: met de armen om elkaars schouders werden keeper Boaz en de spelers fanatiek aangemoedigd.

De penalty’s waren lang niet zo spannend als de wedstrijd: het was al na zes strafschoppen beslist: 3-0 voor Gorecht. Uiteraard mocht iedere speler, net als anders, nog gewoon een penalty nemen en daarna werd het halen van de kwartfinale uitgebreid gevierd door allemaal op een grote bult te gaan liggen en door hand in hand richting de fans te rennen, die de jonge helden beloonden met gejuich en applaus. Een staande ovatie, logisch omdat er geen zittribune om het Scharlakenveld staat, maar toch! Het voelde weer even als de ereronde in de Euroborg een paar weken geleden…

Om de finaledag voor de beker te halen, zal er nog één keer gewonnen moeten worden.  Het is duidelijk dat er nog een paar sterke ploegen meedoen: zo won Opende F1met maar liefst 12-0 van Peize F2, de concurrent voor het najaarskampioenschap. Verder won Nieuw Buinen F1 met 4-0 van GRC F3, een ploeg waar Gorecht F2 in de competitie vorige week maar net van wist te winnen. De overige kwartfinalisten komen uit  Emmen, Hoogeveen, Tollebeek, Oosterend en Bolsward. We zijn benieuwd of de KNVB opnieuw de loting zo weet te beïnvloeden dat ploegen uit dezelfde regio tegen elkaar spelen of dat het nu echt een open loting wordt.

De leiders zijn in ieder geval heel erg trots op het team, geweldig dat we bij de beste 8 van de ongeveer 500 ploegen in onze bekercategorie horen! De jongens maken een topseizoen door en Gorecht 1 zal rond 2024, als het meespeelt om het kampioenschap in de 1e klasse, een aantal goede, zelf opgeleide talenten kunnen opstellen!

Pieter Gort

pietergort