FINALE BEKERTOERNOOI DISTRICT KNVB NOORD in JOURE: Broeksterwalden MO19-1 - Gorecht MO19-1 1-4 (0-3)

Vooraf was het al een bijzonder feit. De meiden van MO19 staan voor de derde keer op rij als team in de finale van de districtsbeker KNVB Noord. In 2016 werd als MO17 nog gewonnen van Buitenpost en vorig seizoen werd Alcides MO19 aan de zegekar gebonden.

Maar. Om het echt uniek te maken moet er vandaag nog wel gewonnen worden van Broekster Walden en die hebben zich ook niet voor niets geplaatst voor deze finale. De beste noordelijke teams treffen immers elkaar.
Na de felle strijd om het kampioenschap in de voorjaarscompetitie in Meppel van woensdag jl. (lees verslag op de site) moest het team er kort daarop wederom staan om de bekerfinale te spelen. Nou ja. Hetzelfde team kan niet opdraven want vanwege vakantie volgend op het eindexamen zijn er wat afwezigen op vitale posities. De 2 Char’en, Eefje en Hannah bivakkeren inmiddels in zonniger oorden en moeten de finale per app volgen. Met slechts 12 meiden afreizen is niet verstandig en dus wordt er door trainer Marcel geleend van MO17 dat zelf de finale ternauwernood heeft gemist. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot want de gewenste versterking moet worden losgeweekt van de (sponsor) Jumbo waar ze allemaal ingeroosterd waren om te werken. Leider Diny heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd door te smeken bij de teamleider van de grootgrutter dat Julia en Fransisca mee kunnen spelen. De midweekse uitblinker Sharon van MO17 is uiteraard ook van de partij.
Zo’n bekerfinaledag is een fenomeen op zich. Alle finales van de jeugd (M en J onder 9 t/m onder 19) worden gespeeld , soms 2 keer met een categorie A en B, en ook de finales van de vrouwen en senioren (uitgezonderd de 1e teams van de mannen senioren). Verdeeld over 6 speelvelden wordt er van ‘s ochtends 10 tot namiddag 1630 afgetrapt. De thuisvereniging (nu dus SC Joure) moet ongeveer 100 vrijwilligers op de been brengen om het allemaal in banen te leiden. Vanwege de drukke aanloop moet je parkeren op een weiland bij een industrieterrein verderop om daarna naar het complex te lopen. Prijsuitreiking vindt plaats onmiddellijk na afloop van de wedstrijd op een geparkeerde trailer door de ook talrijke mensen van de KNVB die aanwezig zijn. Dit allemaal om een beetje beeld te geven hoe massaal het er aan toe gaat en hoe druk het is.
De meiden van MO19 mogen spelen op een kunstgrasveld. Gelukkig is het niet meer zo warm als de week ervoor. De supporters (vooral de moeders) hebben zich in roze gehuld met ook roze nagellak om de roze kousen brigade van Marcel te ondersteunen. De Friese opponent is minder kleurrijk qua supporters maar wel groter in aantal. Al snel na het begin van de wedstrijd krijgt Gorecht controle en drukt BW terug op eigen helft. Een slechte terugpass van een middenvelder kan door Julia zomaar worden meegenomen in de zestien en ze maakt koelbloedig de 0 –1. Tien minuten later zet Gorecht een goede aanval op en speelt weer Julia vrij. Ze kan aanleggen en met een vervelende stuit vlak voor de keeper verdwijnt de 0 –2 in het doel. Wat een weelde. Dat geeft het team vertrouwen zou je zeggen. Maar nee. Een paar wissels omwille van kleine blessures zorgen voor onrust en plots moet de verdediging alle zeilen bij zetten. Een afstandsschot dat de lat schampt is gelukkig het gevaarlijkst, maar het loopt even helemaal niet. Marcel corrigeert snel de opstelling en Gorecht krijgt weer controle. Wat heet. Een vlijmscherpe counter komt bij Bente die hard voorgeeft en alweer is het Julia die van dichtbij de bal tegen de touwen jaagt. Fantastisch ! Een loepzuivere hattrick in een bekerfinale met een team waar je normaal niet in speelt. Grote klasse !!
Met 0 –3 breekt de rust aan en gezien het spelbeeld vermoed je dan dat het eigenlijk al wel gespeeld is. MO19 heeft immers een defensie die amper tegendoelpunten toestaat. Dat blijkt uiteindelijk in de tweede helft die minder leuk is om naar te kijken als de eerste. Gorecht hoeft niet meer zo nodig en wisselt wat. Broekster Walden gooit er wat meer fysiek in om het tij te keren maar hanteert daarbij veel de lange en hoge bal naar voren. Voor de Gorecht verdediging is het overigens wel hard werken en bikkelen om de score droog te houden. Niet vaak wordt in een verslag de verdediging geroemd maar wat die meiden vandaag aan werk hebben verzet mag zeker niet onbenoemd blijven. Heel veel oplevingen zijn er niet meer in de tweede helft, maar een goede actie van Bente brengt alweer Julia vrij om te kunnen schieten. En ja , dan wil je nummer vier ook wel. 0 – 4 en de wedstrijd is gespeeld. Jammer dat er nog een tegendoelpunt komt maar je gunt de tegenstander toch wel een eretreffer.
Uitblinker van vandaag is natuurlijk Julia die met VIER goals de gehele productie op zich neemt. En dat voor een team waar ze uiterst zelden voor speelt. Geweldige prestatie. Het blijft echter een teamprestatie en alle meiden hebben bijgedragen aan dit succes. Bij de uitreiking van de beker op de trailer wordt nog gemeld dat het 3 maal achter elkaar winnen van de districtsbeker uniek is. Voor zover bij de KNVB bekend is dat nog nooit eerder gebeurd in Nederland. Zo kan Gorecht iets bijzonders wegschrijven in de annalen van de club.
Snel terug naar De Koepel waar Eddy heeft gewacht om het hele team nog van patat te voorzien. Dat hebben ze meer dan verdiend en dan is het toch geweldig dat we als club vrijwilligers hebben die dit allemaal voor de teams over hebben. Pluim voor de clubhuisbezetting die op zo’n laat tijdstip dit nog allemaal wil verzorgen.

Al met al een bijzondere prestatie van dit meidenteam, waarvan sommigen al sinds de puppies bij Gorecht spelen. Komend seizoen, mede vanwege de overgang naar de senioren (vrouwenteam) en het weggaan van sommige speelsters vanwege studie, ziet het er anders uit. Deze lichting meiden bij de VV Gorecht zal echter nooit vergeten worden omwille van de prestatie van nu. 3 x de beker opeenvolgend. Wie doet hen dit na ?

Frans Schmidt
fransschimdt

Pupil van de week

Mededelingen

Alle mededelingen

Webshop

webshop