Donderdag 20 augustus hadden Eduard en ondergetekende een vraaggesprek op het terras bij het clubhuis. Op de vraag in het Gronings: “Wèl bist en van wèl bist der aine?” bleek dat het gesprek moeiteloos in dizze toal verder had kunnen gaan, dat deden we toch maar niet.......

Geboren en getogen in Leens woont de 36 jarige Eduard Zuidema nu met zijn vrouw Willemijn 1 jaar aan de Vossenlaan in Haren. Medio november verwachten ze hun eerste kind, een spannende tijd dus. Op dit moment is hij leraar maatschappijleer in Emmen aan het Hondsrugcollege, daar waar ook ex-Gorechtspeler Karst van de Velde lesgeeft. Ook studeert Eduard nog aan de lerarenopleiding.

Vanaf zijn jeugd heeft Eduard in Leens bij de plaatselijke FC LEO gespeeld, ook nog toen hij later op zichzelf in Stad ging wonen.
Hij bleef bij FC LEO spelen en ging bij zijn ouders eten voor de trainingen aan.
In die tijd werd hij ook jeugdtrainer bij FC LEO, later ging zijn ambitie toch steeds meer uit naar het trainen van senioren. Hij werd trainer van het 2e elftal bij Zuidhorn en in die periode slaagde hij voor TC3. Hij begon zich te interesseren in de theoretische kant van het voetbal. Hij verdiepte zich in oefenstof, spelsystemen en volgde het amateurvoetbal in Noord-Nederland op de voet. Daar vloeide uit voort dat hij een website begon, waarin op kritische wijze onder andere de trainerscursussen aan de orde komen. Deze site, www.voetbalcoacheduard.com wordt veel bekeken. Op de site TweeNul zijn enkele artikelen van hem verschenen.

Eduard wilde graag betrokken zijn bij een 1e elftal, las de vacature van Gorecht en kwam via hoofdtrainer Hans v.d. Ploeg als assistent bij onze club.
De eerste indrukken bij Gorecht zijn heel positief. Met name de hechte groep, waarin het teambelang boven dat van het individu staat, spreekt hem aan. Dit geldt voor spelers en staf en de samenwerking met hoofdtrainer Hans verloopt helemaal naar wens.
Hij denkt voor de eerste drie plekken te kunnen gaan in de competitie omdat er een grote, brede selectie staat met voldoende kwaliteit.
In de praktijk gaat Eduard een deel van de trainingen doen en gaat hij spelers individueel begeleiden. Bijvoorbeeld als ze de boot missen of als er andere dingen spelen zal hij als een soort vangnet fungeren. Gedurende de wedstrijden hebben Hans en Eduard veel overleg maar doet Hans de voetbalinhoudelijke coaching.

Vanaf deze plek: veel succes en plezier gewenst bij Gorecht!

Harry Hoeksema