Op vrijdagmorgen 3 juli had ondergetekende een afspraak met onze nieuwe hoofdtrainer Hans van der Ploeg voor een interview bij Intermezzo. Het werd een gesprek waarin veel Gorecht- en voetbalzaken aan de orde kwamen, maar ook een gesprek van mens tot mens.

En om met dat laatste te beginnen, Hans is een aimabel mens die in het recente verleden geconfronteerd werd met de gevolgen van een zeer ernstige ziekte bij zijn vrouw Merel, die uiteindelijk door een nieuw medicijn een halt werd toegeroepen. Hierdoor werd zijn kijk op het leven veranderd en begon hij de betrekkelijkheid der dingen in te zien, zo ook die van het voetbal. Daarvoor speelde de bal een hoofdrol, zo niet een belangrijke rol in zijn leven. De betrekkelijkheid is gebleven maar het voetbalspel is, gelijklopend met zijn beter wordende vrouw, toch weer een belangrijkere rol gaan spelen.
Het gezin van der Ploeg, bestaande uit man, vrouw en 2 kinderen woont aan de Colijnlaan in Groningen, dezelfde straat waar ook oud Gorecht 1 trainer Bert Vos woont.
Hans is werkzaam als werkgeversadviseur bij de gemeente het Hogeland.

200705 Hans vd Ploeg

Hans denkt bij Gorecht een fijne, sfeervolle voetbalclub te hebben gevonden waarin het in principe uiteraard om voetbal draait, maar waar ook tijd en ruimte wordt geboden en genomen voor andere zaken.
De geboren Damster is zijn voetballeven begonnen bij v.v. Appingedam, toen nog een groot bolwerk in het noordelijk amateurvoetbal. Daarna bij Oranje Nassau Groningen, Drachtster Boys en Achilles 1894 gespeeld, bij de laatste club was Ron Jans destijds trainer. Daarna weer Drachtster Boys en tot slot zijn loopbaan afgebouwd bij Oranje Nassau. Een anekdote valt hierbij niet te verzwijgen: ON werd kampioen in de 1e klasse en de laatste actie en misschien tevens zijn hoogtepunt als voetballer was de winnende goal in de beslissende wedstrijd tegen ON Sneek. Als relikwie staat zijn voetbalschoen nog steeds bij Oranje Nassau in een glazen stolp uitgestald.
Trainer was toen de ons welbekende Bert Vos en Hans werd zijn assistent, het begin van zijn trainersloopbaan. Hij ging de TC-cursussen volgen en liep daarbij o.a. stage bij FC Groningen. Als trainer heeft hij CVVB, Viboa, ON en Drachtster Boys onder zijn hoede gehad.
Nadat hij het contract bij Gorecht had ondertekend, zijn er gesprekken met alle spelers geweest en na overleg met de trainers van het 2e en A1 heeft hij een voorlopige selectie samengesteld, die nu bestaat uit 24 spelers. Met nadruk op “voorlopig”, want hij wil de tijd nemen in de voorbereiding om een goede inschatting te kunnen maken met welke spelers hij de nieuwe competitie wil beginnen. Zijn inschatting is dat de selectie in de top 3 van de 2e klasse mee kan doen.
Daarnaast wil hij een elftal O23 laten spelen, die met clubs uit de omgeving 1x per maand wedstrijden gaat spelen. Het elftal zal bestaan uit vijf spelers van het 1e, vijf uit het 2e en vijf uit JO19. De opstelling wordt gemaakt in samenspraak door HJO-Martin de Veen, trainer 2e selectie Marcel Schaap en trainers van JO19, de gebroeders Nieuwenhuis. Ook assistent-trainer Eduard Zuidema zal hierbij betrokken worden. Dit alles met de bedoeling om de talenten binnen de club in de gelegenheid te stellen zich in de kijker te spelen.

Mijn inschatting is dat we een sympathiek mens in huis gehaald hebben, die als trainer fanatiek is, het klappen van de zweep kent en veel zin heeft om bij Gorecht aan de slag te gaan.

Harry Hoeksema