Op 20-11-2019 had Martin Woltman een interview met voormalig Gorechtspeelster Sol Kooi. Sol speelt sinds dit seizoen bij Heerenveen vrouwen onder 17.

Interview en foto's: Martin Woltman

Je speelt nu een half seizoen bij SC Heerenveen MO17 c.q. in de opleiding van SC Heerenveen Vrouwen. Hoe heb je het tot nu toe ervaren?

Het is een heel leuke groep met allemaal sterke, fanatieke meiden. Het is een gezellig team, ook buiten het veld gaan we met elkaar om en gaan bijvoorbeeld bij elkaar op verjaardag en hebben soms een teamuitje.

Zijn er meerdere meiden uit de regio Groningen in het team?

Ja, in Heerenveen MO17 spelen vier meiden uit onze regio, naast ikzelf iemand uit Peize, Groningen en nog een speelster uit het oosten van de provincie. We hebben met deze meiden een carpool-groepje wat het rijden naar Heerenveen leuker maakt. Soms slapen we trouwens wel eens op de terugweg vanuit Heerenveen als we echt moe zijn.

Je bent de jongste speelser van MO17, qua leeftijd zou je nog in de MO15-Traingsgroep thuishoren. Hoe is dit zo gekomen?

In totaal zijn vier speelsters uit de beide MO15-Trainingsgroepen geselecteerd en gevraagd om voor MO17 uit te komen. Hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en was er heel blij mee om vast wedstrijden voor Heerenveen te mogen spelen.

Kun je iets zeggen over het niveau van de trainingen?

We trainen 3x per week, na de winterstop wordt dit 4x per week. We moeten ons melden om 16.00, we trainen van 16.30 tot 18.00u. De trainingen zijn afwisselend en we trainen meerdere zaken op het gebied van techniek, tactiek, techniek en kracht. Vooral de trainingen op de dinsdagen zijn vaak zwaar, dan ben ik na afloop soms echt kapot.

Wat is je indruk van de jongens-competitie waarin jullie spelen?

Helaas zijn we door een vergissing van de bond verkeerd ingedeeld, we spelen nu in de 2e klasse i.p.v. de hoofdklasse. Onze tegenstanders schieten de bal vaak een eind naar voren, het lijken soms wel hardloopwedstrijden i.p.v. voetbalwedstrijden. Voetbalinhoudelijk valt het niveau dus eigenlijk wat tegen. Maar misschien worden we in de winterstop in de hoofdklasse ingedeeld, daar gaat het meer om techniek en verzorgd voetbal. Daar zouden we meer tot ons recht komen en ook meer leren.

Is het fysiek voor jullie zwaar tegen jongens?

Dat valt eigenlijk wel mee. Alle meiden in ons team hebben voorheen in jongensteams gespeeld dus we zijn het wel gewend. De meiden in ons team zijn zelf ook sterk edus we kunnen in fysiek opzicht goed meekomen.

Vorig jaar trainde je, samen met drie andere door Heerenveen geselecteerde meiden van VV Gorecht, in de MO14-Groningen-Trainingsgroep van SC Heerenveen Vrouwen. Hoe heb je dat ervaren?

Leuk, leerzaam en een gezellige groep, maar het verschil qua niveau was redelijk groot binnen de groep. In totaal spelen vier meiden uit de groep van toen nu ook bij MO17 (naast ikzelf, Roos, Elise en Louise).

Hebben jullie vanuit MO17 ook contact met het Beloftenteam en het Eredivisie-team?

Met het beloftenteam hebben we heel veel contact. We trainen tegelijkertijd naast elkaar op het veld en doen soms gemengde partijvormen. Ook vallen speelsters van ons regelmatig bij wedstrijden van het Beloftenteam in, het gebeurt best vaak dat meiden van MO17 meegaan met het Beloftenteam. Met het Eredivisie-team is er niet zo veel contact, ook omdat we op heel verschillende tijden trainen.

Je speelt soms ook bij de KNVB-selectie van MO15?

Ja, ik sta op de standby-lijst van de selectie van MO15 van de gecombineerde districten Noord/Oost.

Soms word ik uitgenodigd voor trainingen en wedstrijden.

Daarnaast ben je ook nog trainster van Gorecht JO7-2?

Ja, op de woensdag train ik JO7-2. Verena Reijnhoudt (JO15-2) helpt mij hierbij en dat is mooi om te doen. Het is leuk om de jonge kinderen wat te leren en zo blijf ik betrokken bij Gorecht want dit blijft natuurlijk ook mijn club waar ik veel heb geleerd en waar ik veel mensen ken.

Op welke positie(s) speel je bij Heerenveen MO17?

Ik speel links- of rechtsvoor. Ik ben trouwens bij Gorecht begonnen als keepster, daarna werd ik verdedigster, vervolgens middenveldster en tot slot aanvalster. En dat ben ik bij Heerenveen dus ook nog steeds.

Wat kun je verder nog vertellen over MO17?

Naast een eigen trainer en een leider, hebben we een eigen vaste fysiotherapeut.

Verder wordt elke wedstrijd van ons opgenomen en doen we altijd een video-analyse waarbij we delen van wedstrijden gaan terugkijken en bespreken. Hierbij worden dan vooral de opbouw, de doelpunten en de tegendoelpunten besproken.

Onze wedstrijden spelen we op sportpark Skoatterwald (het trainingscomplex van sc Heerenveen (mannen en vrouwen) en de Voetbalacademie; onze wedstrijden spelen we op het mooie complex van Udiros in Nieuwehorne.

Verder wordt aandacht besteed aan voeding, rust en dat je voldoende energie hebt voor wedstrijden en trainingen. Maar echt strenge regels zijn er niet. Verder krijgen we een volledig kledingpakket van de club. De vrouwen en meiden van Heerenveen een eigen gedeelte in het Abe Lenstra-stadion; in deze box kunnen we wedstrijden van Heerenveen bekijken.

Verder hoop ik de komende seizoenen in de opleiding van Heerenveen Vrouwen te kunnen blijven spelen.

Wil je nog iets kwijt aan je voormalige teamgenoten bij Gorecht?

Ja, ik mis mijn voormalige teamgenootjes wel. Wat dat betreft was de overstap best wel even moeilijk voor mij. Maar ik heb het nu ook prima naar mijn zin bij Heerenveen.

Sol, bedankt voor het interview en we wensen je veel succes bij Heerenveen, de knvb-selectie en Gorecht!

Martin Woltman

Sol1