Vrijdag 16 februari zijn we met een kleine delegatie vanuit Gorecht (Mark van Dijk, Wietse Schoonhoven, Danny Visser en Hans Oosterhuis) naar de kantine van VV-Glimmen afgereisd om daar de theatervoorstelling “Positief Coachen” te bekijken.

Leuk te zien was allereerst de relatief hoge opkomst en de diversiteit in het publiek. Zowel leden, trainers, teamleiders en bestuurders van sportverenigingen (turnverenigingen, voetbalverenigingen) waren aanwezig.

Centraal stond de fanatisme/gedrevenheid van de ouders/leiders en de focus op resultaat wat uiteindelijk bij kinderen niet werkt, demotiveert en het plezier in het spel ontneemt. In het interactieve theaterstuk, waarin het publiek actief werd betrokken, kwam dat op duidelijke wijze naar voren. De boodschap was dan ook dat je daar als ouder bij stilstaat en niet de druk tot presteren bij de kinderen neerlegt, maar het plezier voorop laat staan. Dit komt het spelplezier ten goede en vergroot het zelfvertrouwen van de kinderen met uiteindelijke betere resultaten als gevolg. En ja, wellicht zijn deze punten voor een deel een “open deur”, maar hoe moeilijk kan dit zijn als je langs de lijn staat om je zoon of dochter aan te moedigen ...
Het werd echt heel leuk gebracht, goede acteurs (vader en zoon (de zoon speelde onder andere mee in de theatervoorstellingen van Ciske de Rat)) en op veel punten wel herkenbaar :-)

Sommige clubs laten deze voorstelling jaarlijks bij de start van het nieuwe voetbalseizoen voorbijkomen. Wellicht voor V.V Gorecht ook een overweging, al is het enkel om hier als club even bij stil te staan en deze belangrijke gedachte als uitgangspunt te nemen voor een sportief voetbalseizoen.

Als laatste: de voorstelling is voor sportverenigingen kosteloos omdat hiervoor de inkomsten van de voorstellingen vanuit het bedrijfsleven worden gebruikt (positief coachen speelt hierin uiteraard ook een rol waarbij het theaterstuk zich dan meer op de bedrijfsvloer richt in plaats van het sportveld).
Binnenkort is het ook het boek “Positief Coachen” te bestellen, met daarin alle ins & outs rondom positief coachen nog eens op een rijtje.

Hans Oosterhuis (coördinator JO-11)